Friday, March 19, 2010

streamyx setting..

alhamdulillah... settle gak akhirnya..

semalam satu hari tak leh log in streamyx.. sakit hati tul..

iya la.. setting lama semua dak IT lama x wat backup.. dari step pertama lagi aku kena settlekan.. huhuhu..

tapi thanks buat bro xSwitheRx.. melalui blog dia aku baru tau untuk setting router.. VCI dan VPI amat penting... kalau tak xleh nak connect ke streamyx.. hmm angin tul ngan streamyx nyer operator.. rasanya dah 4-5 kali aku call.. nasib baik aku ni jenis cool.. bukan jenis marah2..

so elok aku simpan setting tu kat sini je.. takut terlupa plak...

My opis nyer Belkin nyer setting

1) Lan Setting

IP Address : 192.168.2.1
Subnet mask : 255.255.255.0
DHCP Server : On

2) WAN Setting

Ambik PPPoE
Setting dia...
Username : ########@streamyx
Password : ########
VPI = 0
VCI = 35 <- penting woo... kalau tak streamyx xleh nak connect..
Encapsulation = VC/MUX
MTU = 1492 (default normal streamyx)
Dial On demand = x yah tick
Idle time (minute) = 0
Use static IP Adress = x yah tick..

3) Wireless Setting

Channel -> Wireless Channel = 11
Channel -> SSID = belkin7
Channel -> Broadcast SSID = Tick
Channel -> 54g Protection = On
Channel -> Turbo Mode = 125 High Speed Mode
Security->PSK -> Security = WPA/WPA2 Personal PSK
Security->PSK ->Authentication = WPA-PSK + WPA2-PSK
Security->PSK ->Encryption = TKIP
Security->PSK ->Pre. Shared Key (PSK) = wssb1234 (bukan korang duk area sini pun.. )

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
Daisypath Anniversary tickers

Doa-doakan agar hubungan ataicha dan mrs.ataicha berkekalan untuk selama-lamanya....

Mrs. Ataicha

Daisypath Happy Birthday tickers

Haziq Naufal

Daisypath Happy Birthday tickers

Keisha Zara

Daisypath Happy Birthday tickers