Wednesday, July 25, 2012

Alkisah Ramadhan...

Alhamdulillah syukur kehadrat Ilahi... Ramadhan kali ini diberi peluang untuk berbuka puasa bersama keluarga tercinta di Kota Bharu..

Bergerak dari rumah kul 8.30 malam hari Jumaatnya.. harap-harap sempat la bersahur hari pertama dengan keluarga. Risau juga, takut-takut jalan jem teruk... Namun kerisauan tersebut hilang, jalan agak lenggang..

Mungkin rezeki kali ini, ada job kat Kelantan, so ambik la kesempatan tersebut. Iya la entah bila lagi nak berbuka di kampung laman. Raya ni maybe balik ke rumah mertua.. so memang tak de harapan la nak berbuka puasa dengan keluarga di Kelantan kan...

So sambung cerita tadi, selamat sampai di rumah kelantan kul 3 pagi... Alhamdulillah.. syukur kerana selamat sampai... Memang dugaan betul drive jauh-jauh nie, tambah-tambah usia dah makin meningkat nie.. masa muda-muda dulu boleh je drive jauh non-stop... huhuhuhu... takpe la dah selamat sampai oklah...

so sampai-sampai terus bersahur.. iya la nak tido dulu kang confirm tak sahurnya...

Sabtu,  21 July 2012
Sabtu tu.. pagi tu cover masa yang tak tido semalam... tido tak lama pun kul 11 pagi dah bangun... sekadar melepaskan penat dan rasa ngantuk semalam.. tido seharian nanti dah kira batal posa la plak.. hahaha.. .

Haziq Naufal bukan main seronok main motor baru.. hadiah dari atuk dia masa birthday dia hari tu.. cuma tak balik-balik ambik lagi... so ni dah ada depan mata.. cuma Haziq Naufal tak reti nak tekan untuk buat motor tu bergerak.. so ayahnya laa yang kena tolak motor tu.... bukan main seronok.. tambah-tambah ada bunyi2...

Hari pertama, berbuka ala kadar je... makanan yang beli hanya air dan kuih je.. Lauk-lauk dah siap emak masak kan.. cuma malam tu pesta makan durian... akibatnya.. Haziq Naufal mengamuk menangis tak leh tido... huhuhu.. kembung perut sebab macam-macam masuk... durian, tembikai, pisang, kuih dan macam-macam... sebab melayan Naufal tak leh tido...

Ahad, 22 July 2012
esoknya semua bangun sahur dah lewat.. semua pakat minum air dan buah kurma je... huhuhuhu... Iya la bangun dah kul 5.30pagi.. nasi tak masak lagi... yang ada lauk je... :P

Takpe la, dugaan tu sentiasa ada kan... Kalau semua berjalan lancar.. takde laa keseronokan berpuasa kan?.. So kul 7pagi...  siap-siap nak gerak ke UPP Jabatan Imigresen Rantau Panjang... nak buat kerja kat sana... Alhamdulillah, thank kepada Puan Rasyidah yang banyak menolong dan kerjasama yang diberikan oleh kakitangan staff dan bantuan dari Zamri banyak membantu menyiapkan kerja-kerja disana.. So dalam kul 2 petang.. semuanya siap... alhamdulillah... tanpa kerjasama staff.. maybe kena siapkan lepas semua kaunter tutup... :p

So bila dah siap, ambik masa sedikit berjalan-jalan ke Rantau Panjang... beli jaket je... nak beli jeri.. tak sure lagi jersi tu dah official ke belum.. harganya memang agak murah berbanding yang dijual di KL.... memang banyak bezanya... berapa?? takleh laa bising-bising sini nanti peniaga kat KL takde untung plak.. hahaha...

petang tu, bawa Naufal gi Pasar Ramadhan kat Ketereh... huuhuhu.. gerai memang banyak namun tak banyak choice.. semua jual makanan yang sama je... sampai tak tau nak beli apa... tengok2 Naufal tido dalam pangkuan masa otw balik... maybe penat sangat bermain...

hari nie, berbuka puasa ramai la sket.. adik Azam Azrin sampai masa berbuka.. nasib baik nasi masak lebih.. hahaha... ada pesta makan durian.. tapi bawa Naufal jauh-jauh sebab takut dia nak...


Isnin, 23 July 2012
Kalau ikutkan tarikh jobs, masih di Rantau Panjang, tapi sebab dah siap.. so sambung terus kat PIN Imigresen Kota Bharu kat tingkat 2, Wisma Persekutuan... kat situ berkumpul laa semua staff dari KL... so dengan Zamri siapkan bahagian Pekerja Asing... kul 11 pagi dah settle.. awal sket maybe sebab connection dia laju...

So, sebab kaunter takleh kacau.. tinggalkan kat Rusydi, Nabihan dan Hidayu... Bergerak ke Wisma Yakin plak.. iya la nak siapkan apa yang boleh disiapkan... Sorry la erk puan farisa... tak dapat nak tunaikan janji nak balik ambik dan bawa gi jalan-jalan ke KB... huhuhu.. ingatkan leh siapkan awal.. tapi line connection kat sana memang agak slow... memang hilang kesabaran sekejap.. huhuhu.. tapi staff kat sana semua ok-ok... bagi kerjasama yang agak baik...

So kul 3.30ptg baru leh siap... bergerak ke Pasar Siti Khadijah... cari beberapa barang yang dipesan.. sekejap je jalan... sebab nak kejar balik berbuka puasa kat rumah...

Masa berbuka, lepas tutup radio sebab dah azan... baru je berdoa buka puasa... tupppppppppppp... black-out la plak.. lilin pun takde kat rumah... gi kedai dekat rumah dia pun takde stock.. maklumlah dah lama tak black-out... so simpanan lilin tu takde laa... so nak tak nak berbuka puasa dalam gelap... dalam 45minit selepas tu baru ada elektrik balik...

so solat-solat.. mandi, siap-siap nak gerak balik KL dah... so gerak laa slow-slow sebab hujan lebat la gak... malas nak pikir banyak-banyak lagi pun tiada apa yang nak dikejar... macam biasa rasa ngantuk tu tiba lagi... untuk elakkan terlelap macam masa balik hari tu... berhenti rehat jap kat Petronas Raub... duk sekejap lelapkan mata... dekat 45 minit gak terlelap.. bangun2 dah kul 3 pagi... alahai takut tak sempat nak sahur kat rumah je... so gerak balik laa.. alhamdulillah kul 5 pagi baru sampai ke Batu Caves... sempat la sahur...

Selasa, 24 July 2012

Memang ngantuk giler.. pagi tu hantar puan farisa gi kerja ngan motor, sebab kereta signal dia problem.. ntah apa yang berlaku... relay kut problem.. macam yang happen kat Kuantan hari tu... Kalau kuantan rasa kena kat RM80... alahai... melayang plak duit... lepas hantar puan farisa gi kerja.. balik cover tido semalam.. kul 11pagi.. gerak gi Taman Samudra, repair kereta.. memang sah relay problem.. cuma yang buat ataicha tersenyum kos dia hanya RM38 je... mahal betul kedai kat Kuantan caj ataicha hari tue... huhuhu...

So lepas tu balik rumah kemas-kemas rumah sket... puan farisa ajak gi Jalan TAR.. gi la cari baju kurung dia... pastu balik ambik Haziq Naufal kat nursery.. gi Pasar Ramadhan kat Pinggiran Batu Caves, dalam fikiran memang nak beli nasi beriani kambing (ntah ada ke idak kan) nasib baik tercapai gak hajat ataicha... ada kedainya.. so lepas siap-siap beli.. balik rumah tunggu berbuka je...

okla tu la al-kisah ramadhan hingga semalam... huhuhu...


No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
Daisypath Anniversary tickers

Doa-doakan agar hubungan ataicha dan mrs.ataicha berkekalan untuk selama-lamanya....

Mrs. Ataicha

Daisypath Happy Birthday tickers

Haziq Naufal

Daisypath Happy Birthday tickers

Keisha Zara

Daisypath Happy Birthday tickers