Monday, March 19, 2012

Ringtones untuk phone SAMSUNG Galaxy???

Last 2 day, ipar aku tanya.. Samsung Galaxy Ace tak leh guna ringtones selain default ke?? Rasanya semua yang pakai Samsung Galaxy S, 5, Ace dan sebagainya tertanya-tanya pesal handset canggih takleh ada ringtones best2...

Jawapan.. Boleh sebenarnya... Cuma kena tau caranya...

Camne caranya?? Mula-mula kena pastikan lagu yang nak buat ringtones tu format MP3.. Biasanya untuk ringtones lagu tu 30 second dan kurang... Kalu xde.. boleh je cari software MP3 Cutter.. contohlaah...

Oklaa.. camne nak wat ringtones nanti akan diajar ditutorial lain erk..

Step 1 : Kena ada microSD laa.. xde susah la sket.. kalau ada besar space lagi bagus boleh letak banyak-banyak..
Step 2 : Korang sure ada USB Cable.. so sambungkan je... Setengah phone tak auto detect so mount kan.. Kalau takde korang cari laa MicroSD nya kaki sambung ke labtop korang je.. sebab ni nak save dalam microSD korang...
Step 3 : Create folder "ringtones".. make sure depan dia "r".. sebab dia cuma detect huruf kecik je...
Step 4 : Copy laa mp3 yang korang nak wat ringtones tu kedalam folder tersebut...
Step 5 : Dah siap unmount laa USB tu....
Step 6 : Gi Menu... Pastu Klik Setting.. Pastu Klik Sound & Display (ni ikut phone laa erk.. Ada phone just display Sound je.. )
Step 7 : Ambik Phone Ringtone.. Situ akan ada lagu2 yang korang copy tadi...
Step 8 : So pilih la erk lagu yang korang nak jadikan ringtones k..
Step 9 : Good Luck...

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
Daisypath Anniversary tickers

Doa-doakan agar hubungan ataicha dan mrs.ataicha berkekalan untuk selama-lamanya....

Mrs. Ataicha

Daisypath Happy Birthday tickers

Haziq Naufal

Daisypath Happy Birthday tickers

Keisha Zara

Daisypath Happy Birthday tickers