Friday, August 26, 2011

Demam Raya dah bermula...

Hari ni genap 26 hari kita menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan, dalam sedar atau tidak, lagi 3-4 hari Ramadhan bakal meninggalkan kita dan digantikan dengan Syawal...

Kehadiran Syawal mungkin amat dinanti-nantikan oleh semua orang... Dimana semua orang bergembira dengan sanak-saudara... Namun satu minda orang melayu yang tidak dapat kita kikis Syawal hanya disambut 1 Hari sahaja kalau mengikut Islam, namun iainya disambut selama 30 hari.. Hahaha.. Ini satu-satu budaya dan pemikiran orang Melayu kita dan juga masyarakat Malaysia yang sukar diubah dari dahulu lagi...

Anyway, ataicha tidak mahu mengupas isu tersebut, bila sebut raya. Sure pelbagai benda bermain di fikiran kita. duit raya, lagu raya, kuih raya, baju raya, balik raya, kad raya, mercun, family dan pelbagai lagi..

Meh kita kupas sedikit isu raya nie..

Duit Raya
Credit to : hanspunyablog.blogspot.com

Bila tiba musim raya, ramai dikalangan kita akan pergi ke bank untuk menukar duit raya, tahun ini alhamdulillah ataicha tidak sukar untuk menukar duit raya... Gi CIMB bank di PJ, tidak ramai orang, tak perlu beratur, isi borang dan terus ke kaunter tukar...mudahnya je nak menukar duit raya. Namun agak kecewa bila duit not RM5 dapat yang lama... Namun still Gred A.. hehehe.. Oklaa.. Duit gak.. asalkan x koyak dan kotor dah ler..

Lagu Raya
Sure lagu-lagu raya dah mula berkumandang di radio-radio dan supermarket kan... So mood raya sure naik melambung gitu... setakat ni ataicha x dengar lagu-lagu raya ni sangat sebab tak bukak radio.. dan kurang berjalan ke supermarket.. hehehe.. Insyaallah,.. otw balik kampung nanti... ataicha akan memasangkan lagu-lagu raya tersebut untuk menghilangkan rasa ngantuk semasa drive... So apa lagu yang korang rasa amat sinonim bila sebut lagu raya nie?? Rasanya lagu-lagu lama yang menjadi pilihan anda semua erk...
Ni ataicha senarai lagu2 pilihan ataicha... Lagu-lagu lama laa...

1) Saloma - Selamat Hari Raya
2) Ahmad Jais - Selamat Hari Raya
3) Sharifah Aini - Suasana Hari Raya
4) Sudirman - Dari Jauh Kupohon Maaf
5) M. Nasir - Satu Hari Di Hari Raya
6) Sanisah Huri - Aidil Fitri
7) Hail Amir & Uji Rashid - Seloka Hari Raya
8) Aman Shah - Kepulangan Yang Di Nanti
9) Junaidah - Suasana Riang Di Hari Raya
10) Noorkumalasari - Pulang Di Hari Raya
11) P. Ramlee - Dendang Perantau
12) Rafeah Buang - Bila Takbir Bergema
13) Rahimah Rahim - Selamat Berhari Raya
14) D.J. Dave - Menjelang hari Raya
15) Anuar & Ellina - Suasana Di hari raya
16) Black Dog Bone - Cahaya Aidilfitri
17) Fazidah Joned - Selamat Hari raya
Ini antara lagu-lagu maybe jadi pilihan korang... yang ni antara yang ataicha ingat ler..

Kuih Raya
Credit to : perekacerita.com
Tahun ni, banyak kuih tunjuk je... hahaha.. bila dah ada haziq naufal nie, memang mrs. ataicha x sempat nak wat.. so decision dia kuih tunjuk je.. cuma terkilan bila x dapat sorang rakan nak tempah kuih cheese tart.. huhuhu.. so far kuih tu masa beli bulan 6 hari tu sedap sangat.. ni try call member tu dah x pakai num tu dah.. huhuhu.. xde rezeki kut.. takpe laa.. sebab sekarang rasa senang nak dapat kuih-kuih raya nie...
So beli laa untuk kampung mertua dan kampung sendiri... nak kata banyak xde laa.. x banyak pun sebab budak sekarang datang umah bukan nak makan pun.. nak duit raya je.. hehehehe..

Baju Raya
Credit to : quachee.blogspot.com
Pilihan untuk ataicha ala kadar je, sebab banyak spend untuk anak ataicha yang tersayang.. so budget untuk ataicha terpaksa dikurangkan huhuhu.. mrs. ataicha cam mewah sket maklumlah dapat bonus kan... ataicha ni mana la ada bonus.. huhuhu... Semalam, ataicha ke JJ Wangsa Maju carikan baju melayu untuk Haziq Naufal, plan asal x mau aaa tapi bila pikir2 balik alakah seronok kalau dia pun ada.. walaupun agak sukar nak cari size untuk baby berusia 4 bulan lebih nie... huhuhuhu... Anyway semoga raya ni meriah..

Balik Raya
Credit to : www.sembangbel.com
Rasanya jalan nak balik kampung dah mula sesak... huhuhu.. today maybe balik Jengka dulu.. berpuasa disana.. pastu baru gerak balik Kelantan... Dan ni maybe perjalanan jauh yang pertama buat Haziq Naufal... Semoga anakku x banyak karenah.. sebab terlalu jauh.. baru terpikir alangkah bagus kalau naik flight hari nie balik Kelantan.. hehehe... Anyway doakan agar perjalanan ataicha pulang dan balik ke ibu kota selamat erk.. Korang pun drive lelok.. ngantuk berhenti...

Kad Raya vs. SMS Raya..
Credit to : http://affanruslan.com | qdetactive.wordpress.com
Rasanya Kad Raya dah bukan pilihan bagi remaja sekarang... mungkin ramai memilih untuk menghantar SMS Raya berbanding menghantar Kad Raya... mungkin lebih cepat dan pratikal... Sebenarnya tak kira apa jua pilihan, asalkan ianya diterima kepada penerima. Ok dibawah ni atara SMS Raya yang korang boleh pilih untuk SMS nanti...

SMS Negeri 9
Kalau dilipek sebosar kuku. Kalau dibontang sebosar alam.
Kok hilang dicaghi. Kok hanyut dipinteh. Kok tonggolam disolam. Datang biarla nampak muko. Kok poei biarla nampak belakang. Jauh diimbau,dokek digamit. Seuntai salam,sojambak kato. Dogup bicagho,meghisik raso.
Salam Aidilfitri Maaf Zahir & Batin daripada (nama penghantar dan family)
SMS 1
Ketupat pulut di atas para,
Hendak direbus di tepi perigi,
SMS dihantar pengganti kad raya,
Tanda ingatan tak luput di hati.
Selamat Hari Raya Aidilfitri, Mohon maaf Zahir & Batin.
(nama penghantar dan family)
SMS 2
Mä$äk £èmäñg $àmßil bdiri, hèndäk makäñ di Aidifitri,nàk häñtär käd räyä posmén däh cuti,SMS sahäjä dpt ku bèri.Bùkän lùpä trädi$ì täpì ìkùt tèknøløgi térkiñi yg ädæ d ùjùñg järi. SELÄMÄT HÄRI RÄYÄ ÄIDI£FITRI MAÄF ZÄHIR BÄTiÑ….. (nama penghantar dan family)
SMS 3
“Biar hati sejernih air, jgn pula dipenuhi lumpur, kalau salah saya belum berakhir, diharap diampun dgn rasa bersyukur”.”Jika budi dipenuhi ikhlas, jgn ia disulam tuba, jika ada salah yg belum dibalas, harap diampun di hariraya”. “Biar amarah disunting senyum, ibarat pekerti disulam kasih, diharap dihalal makan dan minum, ibarat rezki yg tidak disisih”. SELAMAT HARIRAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN. Dari (nama penghantar dan family)
SMS Ala Pantun
ANaK CiNa SgGuH LWä JäDì PlüKìS dBäWäH PòHòN,
äNdäì KäTäKù MéNüSüK JìWä JäRì dSùSùN MaäF KüPHòN.
SèLämät Mnyämbùt Härì Räyä AìdìLfìtrì MÄÄF ZÄHìR & BÄTìN. – (nama penghantar dan family)
SMS RAYA
B4 ÄidilfitRI datang,
B4 Ramadhan pergi,
B4 operator bz,
B4 msg asik pending,
B4 kdt abes..
Nk wish awl2, slamat Hari Raya Aidilfitri, mäÅf zäHir & BÄtin..
Drp (nama penghantar dan family)
SMS RAYA
BiLe RaYa LiNe Bz GiLa,
MaSa Tu MaKi Pun x GuNa,
MaXis, CeLcoM, DiGi SuMenYa SaMa,
OrG BiJaK x Yah TgGu RaYa, uCaP sKrG Pn BoLeH aPa!
SeLaMaT HaRì RäYe. (nama penghantar dan family)
SMS RAYA
Di Aidlfitri ini, maafkan andai ada
TERsalah,
TERsilap,
TERumpat ,
TERsengaja atau tidak,
Moga kita telah mendapat keampuanan,rahmat di Ramadhan lalu. (nama penghantar dan family)
SMS RAYA
Dlm kerendahan hati
ada ketinggian budi,
Dlm kemiskinan harta
ada kekayaan jiwa,
Dlm kelembutan lidah ada juga keterlanjuran kata, Dlm gurau & senda tentu ada khilaf & dosa. MOHON AMPUN & MAAF DI ATAS SEGALANYA…
Selamat Hari Raya Aidilfitri..Moga silaturahim diberkati Allah (nama penghantar dan family)
SMS RAYA
Jmbngan indah lg b’seri..Mnjadi hiasn diaidilfitri..Sms dikrim pngganti diri.Tnda ingtn xlupa dihati.. Selamat Hri Rya AidilFitri Maaf Zhir Btin.. (nama penghantar dan family)
SMS RAYA
.***.,.***. __
* salam * | |
* aidilfitri * (ö, )
“*.,.*” (“)(“) maaf zahir & batin.
(nama penghantar dan family)
SMS RAYA
(‘) = -=*” * ” *
__ii__ Pelita
I____I diletak
diatas para, Hendak dinyalakan d tepi perigi,SMS dhantar pengganti kad raya,Tanda igtn d AìD!L fiTRi…
Salam tulus Ikhlas dari (nama penghantar dan family)
SMS RAYA
.i. .i.
* l.l _£_ l.l *
.l.l_(“”"”‘)_l.l.
:l.:.:.:.:.:i:.:.:.:.:.l:
HiDP iNi iNDH JKa SGÄLÄNya KRN
, w ,
c(_)_)I
slm aidilfitri.Smg lbrn ini dlmphi rhmt n hdyhNya.maaf zahir n batin.
(nama penghantar dan family)
SMS RAYA
Ramadhan telah kita tinggalkan, hampir menjelma syawal mulia. Aidilfitri berbahang gembira, di sambut dgn rasa suka. Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin dari (nama penghantar dan family)
SMS RAYA
Tiba kita di musim perayaan,
Ramai juga yang shopping sakan.
Salam lebaran daku ucapkan,
Di hari raya saling bermaafan.
Salam aidilfitri, maaf zahir dan batin.
Daripada (nama penghantar dan family)
SMS RAYA
RABU cari KHAMIS ,
Nk tanya nampak x JUMAAT,
Agar igtkn SABTU, bgtau
AHAD, supaya xlupa
Msj kt ISNIN, yg SELASA dh raye!!
Selamat Menyambut hari raye aidil fitri maaf zahir dan batin..
(nama penghantar dan family)
SMS RAYA
although no face to face,do not shake hands,but hearts was close to saying sorry for any mistake,Minal ‘Aidin wal Faizin,apologize and unseen…..aq nuwun pangapura kesalahan pitutur uga tindakanku marang kowe,muga-muga kabeh dosaku lan dosamu di lebur ing dino riyoyo Minal Aidin wal Faizin
SMS RAYA
Kian Berlabuh Tirai Ramadhan,  Lambaian Syawal Kian Dinanti,  Luhur Hati Ikhlas Kemaafan,  Semoga Kesalahan Dimaafi,  Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin.
SMS RAYA
Ketupat pulut di atas para,  Hendak direbus di tepi perigi,  SMS dihantar pengganti kad raya,  Tanda ingatan di aidil fitri.  Selamat Hari Raya Aidil Fitri
SMS RAYA
Tesalah kata ku ucap sorry,  tersalah laku jgn dimaki,  Hendak ku ucap salam aidil fitri,  rupanya baru Depavali….!!  Vanikkam Vasantham Central Am’maa…
SMS RAYA
Di Aidil Fitri Mulia,  Maaf Dipinta andainya   TERkasar Bahasa  TERsilap bicara  TERmarah yg x kena  TERtanya yg x tentu hala  TERsasul yg x sengaja  TERpukul kat mana2  TERpinjam harta benda  TERmoody x semena2  TERumpat bila2  & macam2 lg yg TERsalah & TERsilap.  SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI
SMS RAYA
Pelita indah lagi berseri,  menjadi hiasan di aidil fitri,  SMS dikirim pengganti diri,  tanda ingatan tak layu di hati,  SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI, MAAF ZAHIR BATIN
SMS RAYA
Masak lemang sambil berdiri,  Hendak makan di aidil fitri,  Nak hantar kad posmen dah cuti,  SMS jer boleh ku beri.  SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI.
SMS RAYA
Ada ketikanya…  MATA silap memandang,  TELINGA slh mndengar,  LIDAH trlnjur brkata,  FIKIRAN khilaf mnafsir,  & HATI silap mnduga.  Mohon maaf atas segalanya,  Salam Aiil Fitri.
SMS RAYA
I Meet IMAN, TAQWA, PATIENCE, PEACE, JOY, LOVE, HEALTH & WEALTH today. They need a permanent place to stay, I gave them your address. Hope they arrived saftly to celebrate RAMADHAN with U. May ALLAH bless U & family.
SMS RAYA
SMS     SMS  SMS      SMS  SMS      SMS SMS     SMS   SMS    SMS  See how nice i am, i’m sending U so many SMS!!!
SMS RAYA
Lapar Puasa Terketar2,  Bila berbuka lega rasanya,   Kad raya tak sempat nak hantar,  SMS pun kira oklah ye…!
SMS RAYA
Membeli belah dipasaraya, Sambil mengorat anak Pak Ali, Kalau puasa “Selamat Hari Raya”  Kalau tak puasa sambutlah “Depavali”  “Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin”
Credit to  : http://eiz1004.upprofits.com

Dikesempatan ini ataicha mewakili keluarga ataicha ingin mengucapkan Salam Aidilfitri buat semua rakan-rakan yang dikenali atau tidak.. Mungkin ada ketika ataicha tidak sengaja menguris hati anada semua, ataicha menyusun sepuluh jari memohon kemaafan. Mungkin ada ketika dan waktu ataicha terlepas pandang dalam menjaga persahabatan kita.Sebab ataicha hanya la manusia biasa yang tidak terlepas dari membuat salah dan silap. Harap diampun...Akhir kata, SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN. Dan kepada yang memandu, pandulah berhati-hati semoga semua selamat sampai ke destinasi yang ingin dituju..
SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI dan MAAF ZAHIR DAN BATIN buat

Related Posts with Thumbnails
Daisypath Anniversary tickers

Doa-doakan agar hubungan ataicha dan mrs.ataicha berkekalan untuk selama-lamanya....

Mrs. Ataicha

Daisypath Happy Birthday tickers

Haziq Naufal

Daisypath Happy Birthday tickers

Keisha Zara

Daisypath Happy Birthday tickers