Thursday, March 17, 2011

Linux : Command untuk set chmod secara cepat...

Salam,
Hari nie ataicha bukan nak mengajar erk.. cuma nak buat notes untuk diri sendiri.. maklumlah bila nak guna baru gatal2 nak google.. bila nak guna balik dah lupa.. huhuhu... kekadang x jumpa plak article nak cari tue... huhuhu..

Ni adalah command linux untuk change permission dengan cepat secara recursively...dengan set condition laa...

kes nya... ataicha nak tukar permission chmod yang kelmarin ataicha set 0777 untuk semua folder dan files, sebab user ni banyak tul nak ubah kan...lagipun sekadar testing kan... then tadi dia request balik untuk set kembali folder/directory kepada 755 dan file pulak kepada 644...

so solution dia adalah... jeng.. jeng...

1st... ataicha run dulu command ni... untuk set semua folder dan file kepada permisssion 755... dengan taip

$ chmod -R 0755 directory

* command -R untuk recursively.. means tukar semua folder dan subfolder kesemua kepada 755...

ok semua dah tukar kan??

pastu guna command find untuk cari condition dia laa...

cth ni untuk cari semua file dalam /home/user/folder2 la erk...

command dia...

$ find /home/user/folder2 -print

* command -print ni akan print semua file yang berada dalam folder2 dan subfolder di dalamnya..
yang atas ni ataicha tak guna cuma share je laa erk...

Sebab ataicha akan guna combination condition dan command atas ni... cth semua file atas ni kan dah ditukar kepada 0755 kan??
so ataicha nak listkan semua file yang permission dia 0755...

$ find /home/user/folder2 -perm 755 -print
*command atas ni akan list semua file yang permission dia 755...

so ni command yang korang tunggu tue... sebab ni command nak apply chmod untuk kesemua file yang list tadi mengunakan -exec command..

$ find /home/user/folder2 -perm 755 -print -exec chmod 644 {} \;

lepas running command ni semua file akan terus ditukar kepada 644... senanng kan??? ni sebab dia guna condition laa.. tapi kalau file tu permission dia bercampur aduk.. kena buat satu2 erk..

ni nak share satu lagi.. kalau nak tukar permission folder dan subfolder je.. tanpa tukar permission file seperti command mula tadi... korang leh guna command ni

$ find /home/user/folder2 -type d -exec chmod 755 {} \;

command atas ni akan tukar hanya folder dan subfolder je tanpa effect file korang...
anyway selamat mencuba....
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
Daisypath Anniversary tickers

Doa-doakan agar hubungan ataicha dan mrs.ataicha berkekalan untuk selama-lamanya....

Mrs. Ataicha

Daisypath Happy Birthday tickers

Haziq Naufal

Daisypath Happy Birthday tickers

Keisha Zara

Daisypath Happy Birthday tickers