Header Ads

Header ADS

Resipi Mee Kari Nyonya...

Ok.. ni refer dari entry ataicha yang bertitle Mee Kari Nyum.. Nyum..  hari tu.. ada request menanyakan resipi nya.. jangan marah kalau tak jadi erk.. so far ok je mrs ataicha wat.. ni pun ambik kat internet.. hehehe..

Mee Kari Nyonya...

Bahan-bahannya

15 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
1 inci halia
(ketiga-tiga bahan ini di kisar halus)

p/s: gaulkan bahan yang dikisar halus bersama serbuk kari..
bahagi kepada dua bahagian..
satu untuk ditumis dan satu lagi perapkan bersama isi ayam yang dipotong

3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/1 inci halia
(dimayang halus)

1 batang bunga kantan (di potong halus)
2 paket kecil serbuk kari ayam/daging
3 sudu besar cili boh
santan kelapa dari 1 ½ biji kelapa
air asam jawa secukupnya
garam
gula
ajinomoto
air asam jawa
minyak


bahan isi:
3 ketul fishcake
1 paket fishball
500 gm ayam (dipotong halus)
6 keping tauhu kering (dipotong 4)
150 gm isi kerang

sedikit kacang panjang (dipotong dalam anggaran 1 inci kira-kira satu mangkuk)

bahan mee:
2 bungkus mee kuning
100 gm taugeh
100 gam sawi
(ketiga bahan ini di celur)
2 keping tauhu (digoreng dan dipotong dadu)
2 biji cili merah (dipotong nipis)
3 biji telur (direbus)
bawang goreng
daun sup
daun bawang
limau nipis

Cara-caranya :

Mula² tumis bahan yang telah dimayang hingga kuning.. kemudian masukkan sebahagian dari rempah kari yg telah dicampur dengan bahan kisar... masak hingga garing. Masukkan cili boh dan goreng hingga pecah minyak.

Masukkan air asam jawa dan bunga kantan.. kacau 2 min dan masukkan ayam yang telah diperap dengan separuh bahan kisar tadi. masukkan sedikit air dan sedikit santan cair... masak hingga ayam separuh masak

Bila ayam sudah separuh masak.. masukkan bahan isi (kecuali kacang panjang) dan santan. letak bahan perasa secukupnya. masak dalam 5-10 min dan masukkan kacang panjang. terus matikan api.. kuah yang panas tadi akan memasakkan kacang panjang. jadi ia tidak terlalu masak dan lembik

semua bahan tadi boleh dihidangkan mengikut citarasa.

kalau inginkan lebih pedas boleh dibuat sambal kering.. caranya masak cili boh hingga garing dan letakkan sedikit asam keping dan bahan perasa


Selamat mencuba erk...
Credit to :sue Warisan Ibunda....

2 comments:

Powered by Blogger.