Monday, January 24, 2011

24 January 2011....


HApPy BirThDaY
to RaJA FaZida


http://www.yourfreeadvertisement.com/wp-content/flagallery/birthday-greetings/tttbirthdaycake.jpg
First of all, entry kali nie, ataicha nak wish Happy Birthday kat adik ipar ataicha.. Raja Fazida diatas ulang tahun kelahiran beliau hari nie yang ke 24 kut... ntah ler rasa cam dah betul.. semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki erk.. dan success selalu di dalam hidup beliau.. hehehe..

ShOpPing Barang BaBy...

Ahad, satu hari gak ataicha, wife dan adik ipar berjalan2 mencari barang-barang baby... hmm macam2 tempat gie area Taman Melawati dan Wangsa Maju.. huhuhu... penat gak.. tapi rasa banyak lagi barang nak kena beli.. bila la erk nak gi lagi erk...

sebab banyak benda x beli sebab xde check list.. so tadi dah surf google..
antara barang yang kena ada....

barang-barang asas keperluan baby
* bakul pakaian baby *
* baju lengan panjang *
* baju lengan pendek *
* seluar panjang *
* seluar pendek *
* rompers *
* barut *
* bedung *
* pampers (new born) *
* mitten booties *
* tuala kecik *
* topi kepala *
* berus botol *
* baby bip *
* diaper bag *
* alas getah baby *
* tilam baby *
* bantal baby *
* selimut / selimut bertopi *
* kelambu *

tip dari beberapa orang baju tu beli sket je untuk newborn @ size 12.. huhuhu.. beli yang size 14 (lama sket leh pakai..) kalau baby cepat membesar beli size 3-6 bulan atau 6-12.. huhuhu pening2.. sebab dah banyak giler beli size newborn.. huhuhu..

barang mandian baby
1) bakul barang mandian *
2) baby bath *
3) baby shampoo *
4) baby powder *
5) baby wipes *
6) kapas kecil *
7) tab mandian baby *

health care
* bakul  barangan  grooming & health care *
* minyak yuyi cap limau *
* vicks *
* gunting kecil *
* pemotong kuku *
* baby lotion *
* baby oil *
* krim lampin *
* sikat / berus rambut *
* cotton bud *

BARANGAN BREASTFEEDING

1) Breast Pump Set
2) Cooler Bag Set
3) Warmer (tempat menyimpan botol susu yang dah bancuh)
4) Sterilizer
5) Botol Susu
6) Storage Bottle
8) Nursing Cover
9) Nursing Bra
10) Breast Pad
11) Puting

**Note: Puting Botol Susu

Size S – 0 – 3 bulan
Size M – 3 – 6 bulan
Size L – 6 – 12 bulan
Size XL – 12 bulan ke atas
Puting X – 6 bulan ke atas (tak tumpah)



BARANGAN ASAS UNTUK IBU

1) Set Selepas Bersalin
2) Bengkung
3) Baju Sejuk
4) Tungku Moden
5) Selipar
6) Kain Batik
7) Pad (Extra Long)
8) stokin
9) minyak urut


Beg Hospital Emak
1. Buku Rawatan Merah - LAST MINUTE
2. Kad Pengenalan - LAST MINUTE
3. Guarantee Letter - LAST MINUTE
4. Telefon Bimbit - LAST MINUTE
5. Kamera - LAST MINUTE
6. Baju / T-Shirt
7. Kain Batik
8. Tudung / Skaf
9. Stoking
10. Baju Dalam / Seluar Dalam
11. Tuala Muka
12. Peralatan Mandi
13. Tuala Mandi
14. Bedak
15. Sikat
16. Maternity Pad
17. Pad Biasa
18. Breast Pad
19. Baju Sejuk
20. Selipar
21. Beg Plastik Baju Kotor
22. Minyak Angin / Urut
23. Beg Pakaian
24. Getah rambut
25. Disposable panties (1set)
**Note:
jangan lupa bawa baju yang akan digunakan untuk pulang ke rumah
(bawak la yang lawo sket..and pilih yang longgar dan butang di depan -Mudah Untuk Menyusukan Bayi)


Bakul Hospital Emak
1. Air Selusuh
2. Air Zam-Zam
3. Makanan / Minuman( biskut/roti/milo segera)
4. Termos Panas
5. Majalah / Buku / Al-Quran
6. Tisu
7. Bakul

**Nota : Selepas tempoh berpantang, perubahan hormon akan menyebabkan ibu keguguran rambut dengan teruk. Selsun Blue mampu merawat kulit kepala yang bermasalah, memberi 'kekuatan' dan membantu masalah rambut seperti gatal kulit kepala, kelemumur, keguguran rambut. so, mesti potong rambut dan mengawal serta menjaga rambut dengan betul

Beg Hospital Anak
1. Pampers New Born
2. Baju Siang / Malam
3. Seluar Siang / Malam
4. Mitten & Booties
5. Bedung
6. Barut
7. Topi
8. Selimut
9. Tuala Mandi Baby
10. Tuala Muka
11. Baby Wipes
12. Baby Bath
13. Baby Shampoo
14. Baby Powder
15. Baby Lotion
16. Baby Oil
17. Minyak Yuyi
18. Vicks
19. Minyak Telon
20. Diaper Beg

KELENGKAPAN LAIN
1.Kereta Sorong Bayi/stroller
2.Tempat Duduk Bayi Di Kereta
3.Bag bayi (Kecil) untuk diapers dan 1 helai baju, sekadar keluar 2-3 jam. Jenis Tote lebih praktikal dan sesuai.
4.Bag bayi (Large) untuk keluar lebih lama, bermalam
5.Tiub Menyedut Hingus / Nasal Aspirator
6.Set Ketip Kuku Bayi
7.Sikat / Berus Rambut Lembut Bayi
8.Musical Toys / Music Box Utk lenakan bayi

Rujukan :http://soulain.blogspot.com/ (thanks erk)

banyak lagi yang ataicha x beli... huhuhuhu.. nak kena cari nie..

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Assalam..

    Silap pulak..tahniah kerana bakal dapat baby..semoga kehidupan suami isteri lebih bermakna serta bahagia selalu & selamat harijadi pada adik ipar tu ye..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails
Daisypath Anniversary tickers

Doa-doakan agar hubungan ataicha dan mrs.ataicha berkekalan untuk selama-lamanya....

Mrs. Ataicha

Daisypath Happy Birthday tickers

Haziq Naufal

Daisypath Happy Birthday tickers

Keisha Zara

Daisypath Happy Birthday tickers