Thursday, November 25, 2010

Settle Problem Joomla..

Pening seminggu nie mencari solution tentang
error 404 bila nak create menu baru menggunakan article layout...

dah terjawab...

semua kerana permission kat .htaccess

dimana mamat nie set rule untuk security..

line 49 ke line 52

RewriteCond %{QUERY_STRING} (&|%3F){1,1}tp= [OR]

RewriteCond %{QUERY_STRING} (&|%3F){1,1}template= [OR]

RewriteCond %{QUERY_STRING} (&|%3F){1,1}tmpl= [NC]

RewriteRule ^(.*)$ - [R=404,L]


bila comment balik... cam nie..

#RewriteCond %{QUERY_STRING} (&|%3F){1,1}tp= [OR]

#RewriteCond %{QUERY_STRING} (&|%3F){1,1}template= [OR]

#RewriteCond %{QUERY_STRING} (&|%3F){1,1}tmpl= [NC]

#RewriteRule ^(.*)$ - [R=404,L]


masalah terus settle..
huhuhuhu...

iya laa.. try catch error_log di server.. xde plak.. so bukan sebab missing atau db nyer problem..
so rasa sebab permission je laa..

sebab security setting atas tu...
akan block if link tu call tp, template @ tmpl...
so bila link tu call component ni, dia akan error 404..

nak explain lebih2 x berapa nak reti.. cuma tu je yang aku paham..
sebab check 1 by 1 line..

so far dah solve ok la tu kan??



No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
Daisypath Anniversary tickers

Doa-doakan agar hubungan ataicha dan mrs.ataicha berkekalan untuk selama-lamanya....

Mrs. Ataicha

Daisypath Happy Birthday tickers

Haziq Naufal

Daisypath Happy Birthday tickers

Keisha Zara

Daisypath Happy Birthday tickers